”Man blir glad av choklad”

I källaren på Södra vägen 2 i Skillingaryd håller Eva Sjöman till i sin lilla butik Chokladharmoni. I slutet av 2017 insåg Eva att livet är för kort och sårbart för att inte jaga sina drömmar och då bestämde hon sig för att gå en ny väg i livet.

Direkt när vi kliver in i butiken så möts vi av en glad och sprallig Eva, vi får en rundtur och så fort vi kommer in till köket möts vi av en fantastisk doft av choklad och en känsla av lycka.
Hon berättar om lokalen hon hyr och att hennes hyresvärdar har renoverat ett kök utefter hennes begär och önskemål.

Här inne var det först bara fyra väggar men nu har det omvandlats till ett fantastiskt fint kök att arbeta i, förklarar Eva.

Man blir glad av choklad

Idéer blir till verklighet

Vi slår oss ner ute i butiken i sofforna och man känner sig direkt som hemma bland chokladpraliner och värmeljus. Hon plockar fram två blommiga fat med rosa choklad som vi får provsmaka under vår pratstund. Eva fortsätter att berätta om hur hon fick idén om att starta sin egna lilla butik.

Eva arbetar som tandhygienist på halvtid men har även en kockutbildning. Bak och matlagning har under många år alltså bara varit en hobby att syssla med hemma.

En dag stod jag hemma i köket och hade praliner överallt och då säger min familj att ”det är ju det här du ska syssla med", berättar hon med ett stort leende på läpparna.

Efter det gick hon pralinkurser och gjorde slag i saken och öppnade sin mysiga butik hösten 2019. När vi pratar med Eva märks det tydligt att hon har en stor passion för hantverket och är mycket noggrann för att kunderna ska bli nöjda med sin pralinupplevelse.

Choklad

Eva tillverkar inte bara praliner till försäljning utan håller även i provsmakningar och kurser. Hon berättar mer och lägger extra vikt vid att t.ex. en provsmakning ehöver inte bara vara en provsmakning, utan det kan vara en trevlig stund med vänner och att samtidigt få möjligheten att lära sig något nytt.

Vad är drömmen med din butik?

Drömmen är att verksamheten ska snurra på så att jag kan arbeta med det här på heltid.

Som det ser ut just nu har Eva bara öppet några dagar i veckan och arbetar på Folktandvården resterande tid. Men hon hoppas på att butiken och skapandet av praliner ska bli hennes huvudsyssla och levebröd.

När vi frågar henne vad som är absolut roligast med hennes arbete lutar hon sig tillbaka i soffan och behöver fundera en stund.

Det roligaste är när man lyckas hela vägen. Att hela processen fungerar och att pralinen i slutändan blir lyckad. Kunder som kommer tillbaka för att de är nöjda är också jätteroligt.

Eva ser på återkommande kunder som ett kvitto på att hon lyckats göra något bra och kanske kunnat ge någon en liten stunds njutning. Evas bästa chokladtips är att man ska köpa det man själv gillar. Vare sig det är en vanlig chokladkaka från mataffären eller lyxiga praliner från en chokladbutik.

Choklad är gott, och det man tycker om ska man äta, avslutar Eva med att säga.

Text & Foto: Tilde Skoglund & Wilma Linnell Fransson