Folksamling vandrar

Lennarts söndagsvandringar integrerar nya Vaggerydsbor

Vandringarna på söndagsförmiddagarn har fått betyda mycket för många Vaggerydsbor, framför allt för initiativtagaren; Lennart Karlsson, eller ”Charlie” som han för många är mer känd som. Nu är det två år sedan det hela startade.

Det började nyårsafton 2013-14, berättar Lennart. Jag funderade på varför inte fler går på skjutfältet som är väldigt fint att vandra på, det har varit som mitt andra hem och jag kan alla stigarna där. Då skrev jag på Facebook ”Hej! I morgon tänker jag gå en runda på skjutfältet. Ni som är intresserade av att lära er var man får går – häng med! Jag börjar vid vattentornet kl 11.”

– Och till min förvåning så stod det fyra personer och väntade.

Veckan efter gjorde Lennart jag likadant och då kom det tio personer.

– Då förstod jag att det fanns ett intresse av denna typ av sociala vandringar.

Sedan dess har det bara rullat på med vandringar runt Vaggeryds vackra omgivningar i stort sett varje söndag, med några undantag.

– Vi är ett oerhört trevligt gäng som är med. Det är en kärntrupp på 25-30 trogna vandrare som ofta är med, men det har också varit personer som varit med enstaka gånger.

Inbjudningarna gör Lennart på enklast möjliga sätt. På lördagen innan skriver han i facebookgruppen ”Du vet att du är från Vaggeryd när... Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” och på sin egen tidslinje vilken tid och plats som gäller för start. Sen är det bara att hänga med – man behöver inte anmäla sig på något sätt. Lennart betonar att ”Alla är välkomna”.

Träffa folk och duscha huvvet

– Tillfredsställelsen för mig är att träffa folk och gå ut och duscha huvudet när man är ute och går och tjötar lite. Det är en bra start på söndagen med motion och frisk luft.

Vandringarna har också lett till att nya människor lärt känna varandra. Även nyinflyttade Vaggerydsbor har varit med och på så sätt lärt känna bygden och nya bekantskaper.

Tre män

Lennart Karlsson tillsammans med Tommy Bergman och Bengt Sandahl som var med vid den första vandringen 2014.

Bjöd på soppa

När det vara dags för 2-årsjubileum gjorde Lennart 12 liter köttsoppa och kantarellsoppa som han bjöd deltagare på. Ett lokalt konditori sponsrade dessutom med fikabrödet så deltagarna kunde fylla på energi utmed vägen.

– Det ska vara lite happenings, som Lennart uttrycker det.

Med en sådan vandringsfixare, så förstår man att många uppskattar att vara med. Och visst kan man säga att detta också handlar om integration – en plattform för människor att lära känna varandra och samhället under enkla, prestigelösa former.

Paus för vandrarna

Paus vid Granviken intill Hjortsjön