Barn fiskar i solnedgång

Här nappar det!

Det är nästan vindstilla och termometern visar ett par plusgrader. Jag befinner mig i Starkeryd, några mil strax utanför Skillingaryd för att träffa Bernt Emanuelsson. Vi ska prata om kommunens fiskevårdsområden och om det stora fiskeintresset som finns här.

Vi slår oss ned på en bänk, ett par meter från Linnesjön – det fiskevårdsområde som Bernt är ordförande för. Det enda som hörs är vågorna från vattnet och fåglarnas kvitter när vi sitter där. Bernt tittar ut över sjön och börjar prata om hur han själv blev intresserad av fiske.

– Mitt intresse har funnits där sedan barnsben. Jag har växt upp här i Starkeryd och har bott ett stenkast från sjön. Så det har alltid varit naturligt för mig att gå ner och fiska här.

Man i blå jacka

Bra fiskevatten i Vaggeryds kommun

I kommunen finns det sju fiskevårdsområden. Här fiskas det abborre, mört, gädda, öring och gös plus en rad andra arter. Och intresset för fiske är större än på många år, menar Bernt.

– Det finns gott om bra fiskevatten i kommunen. Intresset för fiske har inte varit så här stort på många år. Linnesjön och Hjortsjön är de två populäraste områdena men de andra är också väldigt uppskattade. Jag tycker att det är roligt att så många nappat på det här med fiske, säger Bernt med ett leende.

Satsar på ungdomar

Jag frågar lite nyfiket om hur fördelningen ser ut bland de som fiskar här?

– Det är en blandning. Både tjejer och killar, unga som gamla fiskar här och har ett stort intresse.
För att locka en yngre målgrupp till att börja fiska anordnas ungdomstävlingar i fiske på några av de sju fiskevårdsområdena i kommunen. Bernt tycker att det är viktigt att väcka ett intresse redan i tidig ålder.

Det är viktigt att få med sig ungdomarna och att de får ett intresse redan i unga år. Nu för tiden är det många som för det mesta sitter inne och det här är en chans för dem att komma ut i friska luften. Linnesjön cup har varit ett återkommande arrangemang, där de fått tävla i fiske men framförallt komma ut och umgås med varandra.

Fisk slår i luften

Fler söker lugnet och närheten

Det är inte bara kommunens invånare som uppskattar våra sjöar, utan fler och fler, både från storstäderna i Sverige och från utlandet söker sig hit för att hitta lugnet och koppla av.

– Vi har många besökare från större städer i Sverige men även människor som kommer från utlandet, främst från Tyskland och Danmark. Jag tror att man vill slippa storstadsstressen. De kommer hit för att hitta lugnet och få kopplingen till naturen.

– Många av dem som kommer hit har varit här tidigare och kommer tillbaka för att de har trivts så himla bra i vår lilla stad, säger Bernt.

Text: Alija Bujuk