Kvinna står lutad mot husvägg

Majsan föll platt för alpackorna

Utanför Sveriges äldsta familjeägda plantskola strövar glupska alpackor omkring och charmar besökare. Vyn är ett resultat av flera generationer där man fått jobba med det man älskar.

Majsan föll platt när hon första gången fick se alpackor på studiebesök hos en plantskola i Blekinge.

– De var helt magiska. Där och då bestämde jag mig för att 'såna ska jag ha', säger Marianne 'Majsan' Edvinsson.

Men det skulle dröja några år innan tiden kändes rätt och de tre första alpackorna kunde flytta in i sina hagar vid Fagerhults plantskola. Men tre blev snart till flera, och idag är där 20 alpackor som strövar runt.

Hus i grönska

Alpackornas underliga utseende lockar till sig förbipasserande besökare som inte kan låta bli att ta sig en närmre titt. Men de sydamerikanska djuren gör mer än att bara utstråla charm till sin omgivning.

– Deras ull är en av världens finaste. Den kliar inte och värmer sju gånger mer än fårull. Av ullen gör jag garn som jag sen behåller eller säljer. Babyalpackaullen spinner jag själv med spinnrock. Sen stickar vi och säljer sakerna på plantskolan, på hemsidan och marknader, säger Majsan.

Ullens betydelse märks även på utställningarna, där man till 70 procent bedömer ullen och 30 procent exteriören. I utställningarna är det viktigt att ullen är tät och har bra krusighet – ju krusigare ull desto finare.

Målning och byggnation i hus

Alpackan Bell är en av flockens stoltheter. I år ska hon på utställning, vilket förhoppningsvis ger henne goda vitsord och skapar bra förutsättningar för att bli ett trevligt avelssto. Då kommer Bell gå dräktig cirka 11-12 månader innan ett nytt föl ser dagens ljus på Fagerhults plantskola.

Trots ull och utställningar är alpackorna inte särskilt tidskrävande. Dessutom är de sällskapliga djur som hjälper till att hålla landskapet öppet och levande. Ett trevligt inslag i Fagerhults natur, där idéer har fått bli till verklighet.

Besök Majsans facebooksida för att följa alpackorna: