Cathrine på trappan till sitt hus i Skillingaryd

Cathrine hittade en fabrik i Skillingaryd.

Ganska snart efter att jag kom hit till Vaggeryd och Skillingaryd, såg jag spåren av alla industrierna; jag såg historien i bygden jag kom till. Men samtidigt började en idé gro, den om hur jag och barnen skulle kunna bo här.

En kamouflerad villa

Jag började fråga runt efter gamla industrier att omvandla – dvs göra om – till bostäder, men till slut dök det mest osannolika upp: en gammal industri ”kamouflerad” till villa, från 1965.

Barnen och jag är mest tillsammans när vi är hemma. När man har flyttat till en annan ort är det nästan så att det behovet ökar; man vill liksom vara tillsammans och berätta för varandra om allt nytt man är med om, se och lär sig, när man samlas igen efter dagen på olika håll.

Därför var det helt självklart för oss att behålla den gamla ”rumsindelningen”, alltså ett enda stort rum för det mesta av alla våra vardagliga aktiviteter. Jag vände spisen på köksön som jag satte in, så att den vetter mot resten av rummet: det stora kombinerade middags och pysselbordet, vardagsrumsdelen med TV:n och eldstaden som sprakar hemtrevligt längst där borta.

Jag lagar mat tillsammans med ungarna, fast de inte ens är i köket.

Köksdelen i huset och trappan ner till källaren
matplats och vardagsrum

För det var väl egentligen det enda vi ändrade när vi flyttade in. Vi flyttade trappen till nedervåningen – som alltså är precis lika stor som vårt rymliga gatuplan – och byggde ett badrum, där den hade suttit. Ja, och så satte vi in ett kök, helt enkelt. Fördelen med en fabrik är att man kan välja fullkomligt fritt var man vill ha sitt kök någonstans: höger eller vänster, liksom.

I övrigt har vi låtit hela fabrikssjälen vara kvar. Takarmaturen är lysrör och eluttagen sitter mitt på väggarna. För att ha vardagsmys använder vi oss av golv- och bordslampor och en slinga folkparksbelysning som gör vilken falukorvsmiddag som helst till värsta partyt. Stearinljus och betong är också väldigt snyggt ihop…

Skjulet blev festlokal

Skjulet som blev festlokal

I våras hittade vi vårt skjul på baksidan också. Fabrikören hade haft sin bil där och av en händelse satt in ett glasfönster vilket gjorde att vi upptäckte att vi hade en festlokal i trädgården. På Frejas second hand hittade vi det stora fönstret på tolv rutor. Det sociala företaget Allservice monterade det och sedan var det bara att ropa på grannarna.

Det som brukar imponera mest är ändå mitt varmgarage för två bilar (eller 20 motorcyklar). Men som synes kan man också gå all-in i begreppet Garageband…

Pianot i varmgaraget

I garaget kan man även hänga hur mycket svettiga träningskläder också; inte helt att förakta när man kommer in i småstadslivet och ungarna galopperar in i öppna famnar hos såväl fotbolls- som ishockeylag.

Vårt hus ligger med 50 meter till skolan och 4-500 meter till mitt nya jobb. Livet när det är lätt som en plätt, liksom…