nätverkskablar

Fiberföreningarna får stöd för bredband på landsbygden

Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat att ge statligt stöd inom ramen för landbygdsprogrammet till de två fiberföreningarna i Vaggeryds kommun. Beslutet innebär att fiberföreningarna i Vaggeryds kommun får dela på drygt 50 miljoner kronor.

Behovet av, och intresset för, bredbandsutbyggnad är mycket stort i Jönköpings län. Ett sätt att finansiera utbyggnaden är via medel ur det så kallade Landsbygdsprogrammet 2014-2020. I den här omgången som meddelades den 12 december har Länsstyrelsen haft cirka 60 miljoner kronor att dela ut som stöd. Största delen har alltså de två fiberföreningarna i Vaggeryds kommun fått. De ansökningar som inte har beviljats stöd i denna beslutsomgång kommer automatiskt flyttas med till nästa.

– Det känns väldigt bra och positivt att ha fått det här beskedet. Nu är det bara att sätta igång och planera. Vi räknar med att bygget ska starta så fort som möjligt här under våren säger Jim Lejon, ordförande i Östra Fiberföreningen.

– Vi är väldigt nöjda med det här beskedet och det är något som vi aktiv har kämpat för i ett och ett halvt år, säger Bengt Dahlqvist, ordförande i Västra Fiberföreningen.

Även om byggtiden är några år så är det nu i varje fall helt säkert att det kommer gå att få bredband via fiberanslutning även för boenden utanför tätorterna i Vaggeryds kommun. Denna fråga har under hösten varit högt prioriterad även bland kommunens politiker och därför är det ett positivt besked för hela kommunen om stödet till bredbandsföreningarna.