Att bygga hus är din största affär i livet.

Men lugn bara, det finns stöd och hjälp att få! Vaggeryds kommun har anslutit sig till webbportalen mittbygge.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du som privatperson kan hitta information om att planera, bygga och bo. Här bidrar bland annat Boverket och Lantmäteriet med kunskap från sina specialområden. Mittbygge är en hjälp att lita på när du ska bygga nytt eller bygga om.  

Boka kommunal tomt

För att boka en tomt behöver du fylla i en ansökan om dispositionsrätt för småhustomt. Du hittar den som en e-blankett eller PDF-blankett som behövs i kommunens e-tjänstportal, Mina sidorlänk till annan webbplats, under rubriken Bygga & bo. För att fylla i och skicka in den krävs en e-legitimation.

Efter att vi fått in din ansökan skickar vi ett beslut som ger dig rätt att disponera tomten i sex månader. Det finns i nuläget ingen tomtkö i Vaggeryds kommun, den som först bokar en tomt (ansöker om dispositionsrätt) har rätt att köpa den efter att bygglov beviljats.

I dagsläget tar kommunen inte ut någon avgift för tomtbokningar. Genom dispositionsrätten har du förtur på den utvalda tomten och riskerar inte att någon annan köper tomten före dig. Förutom att bestämma vilket hus du vill bygga, är det viktigt att du undersöker tomtens byggförutsättningar. Berg, torv eller vattensjuk mark kan fördyra projektet en hel del.

Tänk på att kommunen säljer i princip alla tomter i befintligt skick! Det är alltså ditt ansvar att ta reda på vad det kommer att kosta att markbereda just din tomt och därefter bestämma dig om du vill gå vidare med projektet eller inte.

Tio goda råd när du bygger nytt

 1. Hitta hus: Kataloger med typhus är en bra början. De flesta tillverkarna är med i Sveriges Trähusfabrikers Riksförbund. Hus.se är en bra sajt som samlar de flesta kataloghusföretag.
  www.hus.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 2. Kolla hus: På Husmässan i Norsborg, söder om Stockholm eller på Husknuten i Västra Frölunda, Göteborg hittar du en stor mängd olika visningshus samlade på en och samma plats.
  www.husmassan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster alternativt www.husknuten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 3. Arkitektritat: Bra alternativ som faktiskt inte är dyrare. Svenska arkitekters riksförbund, SAR, har rådgivningsgrupper i Stockholm, Göteborg, Linköping, Malmö, Nyköping, Uppsala och Örebro. www.arkitekt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 4. Hitta tomt: Åk runt, fråga grannarna. Titta var kommunen drar vatten och avlopp. Husföretagen har ofta tomter att erbjuda för sina villor. Ring din kommun och fråga - ibland finns det tomtköer.
 5. Kolla tomtpriser: Varierar från några tusen i mindre orter till mycket höga priser, över miljonen, i storstadsregionerna.
 6. Rätt hus på rätt tomt: Undersök tomternas skick, topografi, väderstreck och andra förutsättningar. Tänk på att hus och mark ska leva i harmoni.
 7. Välj efter behov: Huset ska passa din familj. Fall inte för dyra trendiga detaljer. Basfunktioner såsom kök och badrum är viktigast.
 8. Bygg tryggt: Helst nyckelfärdigt hus med en enda motpart. Många får ekonomiska/juridiska problem med 8-9 olika hantverkare i egen byggregi.
 9. Garantier: Konsumentskyddet bygger idag på frivilliga överenskommelser. 10-åriga villagarantier finns för nybyggda hus.
 10. Bygg lugnt: Jäkta inte med ditt livs största affär. Var noga med det juridiska/ekonomiska, med avtal och kontrakt.

                                              Lista av Lennart Arnstad, bostadsjournalist.

Relaterad information

Med en e-legitimation kan du söka bygglov på mittbygge.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logo mittbygge.se