Att bygga hus är din största affär i livet

Men lugn bara, det finns stöd och hjälp att få! Vaggeryds kommun har anslutit sig till webbportalen mittbygge.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du som privatperson kan hitta information om att planera, bygga och bo. På Mittbygge kan du ansöka om bygglov direkt.  

Karta med lediga kommunala tomter

I kommunens webbkarta kan du se lediga kommunala tomter om du tänder lagret lediga tomter under fliken Bygga, bo & miljö.

Öppna kommunens webbkartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boka kommunal tomt

I dagsläget har vi ingen kommunal tomtkö. Vi erbjuder däremot en möjlighet att kostnadsfritt boka en tomt upp till sex månader. Efter 1 januari 20148 finns ett förslag att kommunen ska börja ta ut en avgift för att boka tomt.

Så här gör du för att boka en kommunal tomt

 1. Titta ut vilken tomt du vill ha i webbkartan (se länk ovan).
 2. Notera tomtens fastighetsbeteckning/adress, informationen finns i webbkartan om du klickar på ytan för tomten.
 3. Ansök om dispositionsrätt för småhustomt via e-tjänsten (e-legitimation krävs) eller skriv ut och fyll i PDF-blanketten för ansökan om dispositionsrätt. (se länk nedan) Blanketten postas till: Vaggeryds kommun, kanslienheten, Box 43, 568 21 Skillingaryd
 4. När din ansökan kommit in får du en bekräftelse på din bokning.
 5. Efter att din ansökan kommit in har du sex månader på dig att få bygglov för att du ska få köpa tomten. Om du inte har fått det blir tomten ledig för andra att boka.

E-tjänst för tomtbokninglänk till annan webbplats

PDF-blankett för tomtbokninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tio goda råd när du bygger nytt

 1. Hitta hus: Kataloger med typhus är en bra början. De flesta tillverkarna är med i Sveriges Trähusfabrikers Riksförbund. Hus.se är en bra sajt som samlar de flesta kataloghusföretag.
  www.hus.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 2. Kolla hus: På Husmässan i Norsborg, söder om Stockholm eller på Husknuten i Västra Frölunda, Göteborg hittar du en stor mängd olika visningshus samlade på en och samma plats.
  www.husmassan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster alternativt www.husknuten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 3. Arkitektritat: Bra alternativ som faktiskt inte är dyrare. Svenska arkitekters riksförbund, SAR, har rådgivningsgrupper i Stockholm, Göteborg, Linköping, Malmö, Nyköping, Uppsala och Örebro. www.arkitekt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 4. Hitta tomt: Åk runt, fråga grannarna. Titta var kommunen drar vatten och avlopp. Husföretagen har ofta tomter att erbjuda för sina villor. Ring din kommun och fråga - ibland finns det tomtköer.
 5. Kolla tomtpriser: Varierar från några tusen i mindre orter till mycket höga priser, över miljonen, i storstadsregionerna.
 6. Rätt hus på rätt tomt: Undersök tomternas skick, topografi, väderstreck och andra förutsättningar. Tänk på att hus och mark ska leva i harmoni.
 7. Välj efter behov: Huset ska passa din familj. Fall inte för dyra trendiga detaljer. Basfunktioner såsom kök och badrum är viktigast.
 8. Bygg tryggt: Helst nyckelfärdigt hus med en enda motpart. Många får ekonomiska/juridiska problem med 8-9 olika hantverkare i egen byggregi.
 9. Garantier: Konsumentskyddet bygger idag på frivilliga överenskommelser. 10-åriga villagarantier finns för nybyggda hus.
 10. Bygg lugnt: Jäkta inte med ditt livs största affär. Var noga med det juridiska/ekonomiska, med avtal och kontrakt.

                                              Lista av Lennart Arnstad, bostadsjournalist.

Relaterad information

Med en e-legitimation kan du söka bygglov på mittbygge.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logo mittbygge.se