Boka kommunal tomt

Funderar du på att bygga hus i kommunens centralare delar är det en bra början att överblicka osålda kommunala tomter.

Boka kommunal tomt

Kommunen har ingen tomtkö. Du kan boka kommunal tomt om den är ledig genom att göra en ansökan och betala en avgift på 5000 kronor (från 1 januari 2018). Då har du sex månader på dig att få bygglov beviljat.

Så här gör du för att boka en kommunal tomt:

  1. Välj ledig tomt - grön yta - i webbkartan (se länk nedan).
  2. Notera tomtens fastighetsbeteckning eller Skiss_tomtnummer. Informationen finns i webbkartan om du klickar på ytan för tomten.
  3. Ansök via e-tjänsten för tomtbokninglänk till annan webbplatseller skriv ut och fyll i blanketten för tomtbokninglänk till annan webbplats. Blanketten postas till: Vaggeryds kommun, kanslienheten, Box 43, 568 21 Skillingaryd
  4. När din ansökan kommit in får du en faktura på avgiften om tomten är ledig. När betalningen kommit in får du en bekräftelse på din bokning.
  5. Du sex månader på dig att få bygglov för att få köpa tomten. Om du inte har fått bygglov, blir tomten ledig för andra att boka.

Film – hur du ser lediga tomter

Karta med lediga kommunala tomter

I kommunens webbkarta kan du se lediga kommunala tomter.

Välj: Lagerlista/kartlager/Bygga, bo & miljö/lediga tomter

Öppna kommunens webbkartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Viktigt att veta

Förutom att bestämma vilket hus du vill bygga, är det viktigt att du undersöker tomtens byggförutsättningar. Berg, torv eller vattensjuk mark kan fördyra projektet en hel del.

Tänk på att kommunen säljer i princip alla tomter i befintligt skick! Det är alltså ditt ansvar att ta reda på vad det kommer att kosta att markbereda just din tomt och därefter bestämma dig om du vill gå vidare med projektet eller inte.